sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Tuorekääryleet varhaiskaalista


Nyt sitä saa. Varhaiskaalia! Päättyneellä viikolla olen kiikuttanut kyseistä rapeaa ja makeaa herkkua kaupasta keräkaupalla ja rouskutellut sitä muun muassa salaateissa, tortilloissa ja leivän päällä. Kyllä ovat jäävuorisalaatit ja muut suhteellisen mauttomat kumppaninsa jääneet kauppaan..

Kaalin lehdet ovat kuin luonnon omia kauniita kipposia ja taipuvat kiehuvassa vedessä käytettyinä myös kääryleiksi. Siinä missä varsinaiset uunissa paistettavat kaalikääryleet ovat syksyisempi lohturuoka, kevään tullen mieli halajaa taas jotakin raikkaampaa ja rapeampaa. Viikonlopulle oli tiedossa vieraita, mikä oli hyvä syy kokeilla uutta: kääräisin kaalista tuorekääryleitä paria eri täytettä testaillen.

Uskolliselle koekaniinilleni Jennille tein kaalinyyttejä, jotka täytin raikkaalla ja sitruksisella peruna-avokado -salaatilla. Raikkautta ja keveyttä vaalien käytin perunasalaatissa majoneesin sijaan rahkaa, jonka maustoin sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Pauliinalle ja Jirille tarjoilemani nyytit pitivät sisällään kasvistikkuja, paahdettuja mustapapuja ja hernehummusta.

Molemmat täytteet toimivat hyvin ja molemmilla kerroilla kääryleet katosivat tarjottimelta mukavan reippaaseen tahtiin. Kaalikin säilyi nopeasta kiehautuksesta huolimatta rapeana, sillä upotin lehdet kuumennuksen jälkeen kylmään kylpyyn. Kääryleistä saa kivannäköisen ja ruokahalua herättelevän alkupalan kesäiseen ruokapöytään :)

Kaalin käsittely
- Älä valitse pienintä kaalia, sillä isompien lehdet ovat helpompia täyttää ja irrottaa.
- Leikkaa kaalin kanta irti ja poista päällimmäiset lehdet.
- Irrota lehdet yksi kerrallaan varovasti siten, että ujutat sormiasi varovasti sen alle ja työnnät lehden irti kämmenselälläsi. Lehdet repeilevät hieman, mutta älä hermostu – pienet repeämät eivät ainakaan reunoilla haittaa.
Huuhtele lehdet. Keitä suuressa kattilassa vettä sen verran, että pystyt upottamaan lehden veden alle. 
- Paina lehdet yksi kerrallaan kiehuvan veden alle ja pidä niitä siellä noin 30 sekuntia (tai kunnes huomaat jäykän lehtiruodin notkistuvan ja antavan periksi). Nosta vedestä varovasti lastojen avulla ja upota jääkylmään veteen.
- Ennen täyttämistä poista lehtiruodista paksu kanta ja painele lehti kuivaksi talouspaperilla tai pyyhkeellä.
- Täyttäminen: kasaa maltillinen määrä täytteitä lehden keskivaiheille, käännä alapuoli ja sivut päälle, pyöräytä rullaksi ja paina hellävaraisesti muotoonsa. Aseta tarjoiluastialle aukeava puoli alaspäin.Perunasalaattiresepti pienin muunnoksin blogista Lunni leipoo:

Keväinen avokado-perunasalaatti (kääryleisiin ja reilusti yli)
1 kg keitettyjä uusia perunoita
1 avokado
1 varsi kevätsipulia
1 sitruunan kuori
1/2 sitruunan mehu
1 tl kapriksia hienonnettuina
1–1,5 dl maustamatonta rahkaa tai kermaviiliä
1/4 tl suolaa
mustapippuria

Kuutioi jäähtyneet perunat ja avokado sopiviksi kuutioiksi. Leikkaa kevätsipuli renkaiksi ja hienonna kaprikset veitsellä. Sekoita rahkaan tai kermaviiliin sitruunankuori ja -mehu, suola sekä pippuri. Tarkista maku ja lisää sitruunaa tai mausteita tarpeen mukaan. Kääntele kulhossa sekaisin perunat, avokado, kevätsipuli, kaprikset ja rahkakastike. Salaatti on parhaimmillaan maustuttuaan jääkaapissa noin tunnin, ja kannattaa valmistaa kaalin täytteeksi hyvissä ajoin ennen kaalin preppailua. 






Hernehummusresepti mukailtu Maa- ja kotitaulousnaisten ohjeesta pienin muutoksin.

Hernehummus ja kasvis-papu-feta -täyte
400 g pakasteherneitä
1/2 dl oliivi- tai rypsiöljyä (maun mukaan)
2 rkl tahinia eli seesamitahnaa
3 rkl sitruunanmehua
1 suurehko valkosipulinkynsi tai kaksi pientä
1/2 tl suolaa
1/4 tl jauhettua juustokuminaa
mustapippuria

1/2 tlk (à 285 g) käyttövalmiita mustapapuja tai kikherneitä (esim. GoGreen)
2–3 porkkanaa 
n. 50–70 g fetaa
kevätsipulia
persiljaa

Sulata pakasteherneet lävikössä lämpimän veden alla, valuta hyvin. Hienonna valkosipuli. Laita kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon ja soseuta tasaiseksi tahnaksi leikkuriterällä. Tarkista maku ja laita jääkaappiin maustumaan.
Huuhdo ja valuta keitetyt mustapavut. Levitä ne uunipellille ja paahda 150 asteessa uunin keskitasolla n. 10–15min. Kuori porkkanat ja pilko ne ohuiksi, noin 2–3 cm pituisiksi suikaleiksi. Leikkaa feta sopiviksi pitkulaisiksi paloiksi ja hienonna kevätsipuli sekä persilja.
Käytä kaalin täytteinä: kasaa lehdille ensin hieman hernehummusta, kerää muita täytteitä sen kylkeen ja kääntele kääryleiksi.

P.S. Lopun hernehummuksen voi nautiskella vaikkapa jälkiuuniruisleivän kaverina. Itse tein seuraavana aamuna helpolla ja hyväksi toteamallani Maa- ja kotitalousnaisten reseptillä siemennäkkileipää, jonka kanssa hernehummus maistui mielettömän hyvältä 8)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti