torstai 5. toukokuuta 2016

Normcore-lohisoppa

Taidan olla trendin harjalla, kun keittelin tuikitavallisen lohikeiton! Vai onko normcorekin jo ihan passé?

Kunnon kalakeiton ABC:n minulle on opettanut varsin taitava ruoanlaittaja, poikaystäväni äiti. Hän loihtii herkullisen sopan käden käänteessä, kun taas itse tykkään pilkkoa ja kuullotella pitkän kaavan mukaan.


Kun laitat keittoon hieman vähemmän perunaa ja runsaasti porkkanaa ja fenkolia, tulet vaivihkaa kerryttäneeksi päivän kasvissaldoa hieman enemmän kuin perunavoittoisemmasta sopasta: Vaikka peruna lasketaan vihannekseksi, sitä ei lasketa puolen kilon kasvis-hedelmä-marjatavoitteeseen. Sen sijaan porkkana ja fenkoli lasketaan :)

Puoli kiloa HeViä ei loppujen lopuksi ole kovin paljoa, raffisti viisi tai kuusi kourallista: jotakin joka aterialla, ja osa kasviksista voi olla ruoan seassa kypsennettyinä. Kourakin kasvaa näppärästi tarpeen mukana, ja lapselle suositeltavat grammamäärät ovat luonnollisesti pienempiä kuin aikuisen (paitsi jos se rouskuttaa mielellään enemmänkin!).

Tiesitkös muuten, että porkkanan beetakaroteeni (A-vitamiinin esiaste) ja tomaatin lykopeeni (antioksidantti) imeytyvät paremmin kuumennetuista ja kypsennetyistä kuin raaoista vihanneksista? Useimmiten kypsennettäessä tapahtuu jonkin verran vitamiinihävikkiä, mutta nämä kaksi muodostavat mielenkiintoisen poikkeuksen. Tomaatinkin kohdalla esimerkiksi tomaattipyree on yllättäen parempi lykopeenin lähde kuin normitomaatti, mikä tietysti perustuu paitsi kuumennukseen myös konsentroitumiseen. Mutta eipä sillä, että näitä monipuolisessa ruokavaliossa tarvitsisi miettiä!

Nyt siihen ruokaosioon :) Kalakeittoja on moneen makuun, mutta itse pidän eniten maitopohjaisesta. Käytin rasvatonta maitoa, sillä lohen hyvä rasva tekee keitosta kyllä tarpeeksi täyteläisen. Jos fenkolin anikseen vivahtava maku ei ole omaan mieleen, tilalla voi käyttää varsiselleriä.

Maitopohjainen kalakeitto (2,5 l:n pataan)

2 rkl öljyä
2 valkosipulinkynttä palasteltuna
1 keskikokoinen fenkoli palasteltuna (kanta pois ja huuhdo avoimet välit)
(0,5:n sitruunan mehu)
4 isoa porkkanaa palasteltuna
3 pientä perunaa
vettä
muutamia kokonaisia maustepippureita
1 laakerinlehti
1 l maitoa
400-500 g lohifileetä
kourallinen tuoretta tilliä
jodioitua suolaa 1–1,5 tl

Kuumenna öljy kattilassa, kuullota kuutioidut valkosipulit ja fenkolit öljyssä (älä ruskista). Tässä vaiheessa lisään vähän sitruunan mehua, mikä ei ole välttämätöntä – kuvittelen, että se tuo fenkolin makua enemmän esiin. Ehkä hieman turhaa, mutta aika harmitonta myös: mehumäärä laimenee keitinveteen, josta osa vielä kaadetaan pois, eikä siksi saa myöhemmin lisättävää maitoa heroittumaan.

Lisää porkkanat, kääntele ja kuullota niitäkin muutama minuutti. Lisää vettä sen verran reilusti, että myöhemmin lisättävät perunatkin vielä peittyvät. Laita pippurit ja laakerinlehti keiton sekaan. Anna kiehua n. 10 min. Lisää perunat ja anna kiehua toiset 10 min (älä noudata keittoaikoja orjallisesti, kokeile paloja välillä haarukalla).


Kasvisten kiehuessa poista lohesta nahka ja kuutioi filee reiluiksi paloiksi. Kun perunat ja porkkanat ovat kypsiä, kaada noin puolet keitinvedestä pois – voit ottaa sen talteen ja keitellä kokoon myöhemmin käytettäväksi kasvisliemipohjaksi. Kaada tilalle maitoa niin, että myöhemmin lisättävät lohipalatkin vielä peittyvät. Veden pois kaataminen on vain yksi, opittu tapa: jos et halua luopua siihen liuenneista makuaineista, voit jättää kaatelut sikseen ja lisätä veden sekaan pari desiä ruokakermaa.

Leikkele sekaan tilli, ja kun maito on kuumaa, lisää lohipalat. Kypsytä lohipaloja pari minuuttia. Lisää hieman jäähtyneeseen keittoon suolaa makusi mukaan. Nauti jälkiuuniruisleivän kera :)


3 kommenttia:

  1. En ole ikinä tullut ajatelleeksikaan, että lohikeittoon voisi laittaa fenkolia! Olen aina mennyt vanhalla kunnon sipulilla. Pitää testata fenkolillakin, se tuo varmasti mukaan jännän vivahteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Sen maku kyllä pehmenee aika lailla keitettäessä, mutta tuo vielä kivan säväyksen silti :) En oikein tiedä miten makua saisi säilytettyä/konsentroitua vielä enemmän. Joskus sain ihanaa lohi-fenkolikeittoa, joka oikein höyrysi fenkolin tuoksua ja makua.. Kai sitä pitää vain laittaa enemmän tai lisätä keiton teon lopulla.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista