tiistai 3. lokakuuta 2017

Vegaaninen bostonpulla maapähkinävoilla

Aikani yritin tähän alkuun sanoa lokakuusta jotain kivaa ja mukavaa, mutta tosiasiassa lokakuisen harmauden miellyttävin ominaisuus taitaa olla se, että sen voi aina sulkea ulko-oven taa. Lokakuun parasta antia ovat (no, satunnainen) sisäliikunta, Netflix, tee, jatkuva villasukissa hiihtäminen, sohvalle nukahtaminen sekä lämpimät keitot, laatikot, padat ja pullat. 

Ja pullaa, sitä leivotaan huomenna ihan luvan kanssa. Lokakuun 4. on nimittäin kansallinen korvapuustipäivä. Silloin pullaa voi leipoa ilman sen kummempaa syytä ja kiikuttaa seuraavana päivänä vielä vaikka töihinkin. Ja haluatko ripauksen 'wow-factoria'? Leivo puustit kasviperäisistä raaka-aineista, kääräise väliin kanelin ja sokerin lisäksi maapähkinävoita ja paista pellin sijasta kakkuvuoassa – saat mehevän, myös vegeilijöille maistuvan maapähkinävoi-bostonpullan. Vai bostonkakun? No aika kivan kakkumuotoisen pullan kuitenkin!

Takaan, että putoavat lokakuun harmaahiihtäjät pyrstölleen, kun on niin hyvää :)


Vegaaninen bostonpulla maapähkinävoilla
2,5 dl kauramaitoa (maidoton)
1 dl sokeria
3/4 tl suolaa
1/2 rkl kardemummaa
1 pss kuivahiivaa
(1/2 kypsä banaani, napakoittaa taikinaa kuin kananmuna)
1 dl rypsiöljyä
n. 7-8 dl vehnäjauhoja

kanelia
sokeria
maapähkinävoita n. 2 dl
öljyä 2-3 rkl

3 rkl tomusokeria
2 tl sitruunamehua/vettä

Lämmitä kauramaito kädenläpöiseksi. Lisää joukkoon sokeri, suola ja kardemumma. Sekoita kuivahiiva osaan jauhoista ja lisää nesteeseen. Blendaa kypsä banaani hienoksi yhdessä öljyn kanssa ja lisää taikinaan. Alusta lisää jauhoja taikinaan ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Kohota lämpimässä paikassa peitettynä puoli tuntia.

Kumoa jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Kauli noin 40 x 50 cm tasaiseksi levyksi. Sekoita monitoimikoneessa maapähkinävoi ja öljyä niin, että maapähkinävoi hieman notkistuu. Levitä taikinalevylle, jätä pieni väli reunoihin. Ripottele päälle tasaisesti kanelia ja sokeria. 

Rullaa levy rullaksi pitkältä sivulta toiselle, yritä tehdä rullasta napakka. Leikkaa rulla terävällä veitsellä tai paina taikinalastalla 12-14 yhtä leveään osaan. Pingota 24-senttisen kakkuvuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat margariinilla. Asettele puustirullat vierekkäin vuokaan leikkuupinta ylöspäin. Kohota peitettynä puoli tuntia. 


Voitele kauramaidolla tai sokeri-vesiseoksella ja paista 200-asteisen uunin alatasolla noin 15–20 min tai kunnes pinnassa on kauttaaltaan kauniin ruskea väri. Jäähdytä. Koristele tomusokeri-mehuseoksella. Joko teevesi kiehuu?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti