maanantai 30. lokakuuta 2017

Halloweenin hyydytettävä puolukka-lakukakku


Halloween-kakku: mitä sotkuisempi ja psykedeelisempi, sitä parempi. Tässä oma versioni, jonka överi koristelu puhuttelee lapsenmielisiä, mutta makumaailma hurmaa aikuiset. Raikkaan, ei-niin-makean täytteen ja tummanpuhuvan värimaailman ansiosta kakku muuntautuu tarvittaessa myös juhlavampiin tilaisuuksiin, kuten lakufanin lakkiaisiin tai syksyisiin syntymäpäiviin – tällöin koristelussa voi toki mennä hieman simppelimmällä linjalla.

Kauhukakussa maistuvat suomalaiset puolukat ja kirpeänraikas piimä, ja pikimusta Oreo-keksipohja sekä lakusta sulatettu kiille antavat sille sopivan määrän karkkimaista makeutta. Enää tarvitaan kolme verenhimoista, valkosuklaaverkoissaan lymyilevää Oreo-keksihämähäkkiä, jotka pyydystävät viattomia puolukoita ja pureskelevat niistä silkkaa kakuntäytettä 8)

Hauskaa Halloweenia!


Hyydytettävä puolukka-lakritsikakku

Pohja:
200 g Oreo-keksejä tai vastaavia
40 g margariinia tai voita
(1 dl puolukoita)

Täyte:
3 dl kuohukermaa
4 dl piimää
6 liivatetta
1-1,5 dl sokeria
0,5 dl sitruunamehua
1 vaniljatangon siemenet
3 dl soseutettua puolukkaa

Kiille:
100 g pehmeää lakritsia (käytin 3 tavallista Pandan Pepe Original -lakupötköä)
1 dl glukoosisiirappia (ehkä myös tavallinen sokeri tai kirkas siirappi toimii?)
vettä tarpeen mukaan (n. 3-4 dl)
3 liivatelehteä (+3 rkl vettä)

Pingota 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja pyyhkäise reunat kevyesti rasvalla. Murskaa keksit ja sekoita pehmeän margariinin tai voin kanssa. Painele seos vuoan pohjalle ja ripottele päälle tasaisesti puolukat. Laita kylmään jähmettymään.

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen veteen. Sekoita piimä, sokeri, suola ja puolukkasose keskenään. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi ja sekoita siihen vaniljatangosta kaavitut siemenet. Kääntele vaahto varovasti muun täytteen joukkoon. Kuumenna sitruunamehu kuumaksi mikrossa tai pienessä kattilassa ja sulata vedestä puristellut liivatelehdet siihen yksitellen. Odota, kunnes liivateneste on hieman jäähtynyt, ja kaada se sitten ohuena nauhana täytteeseen vispilällä hennosti mutta perinpohjaisesti sekoittaen. Kaada täyte varovasti vuokaan pohjan ja puolukoiden päälle. Peitä kelmulla ja hyydytä jääkaapissa vähintään 5-6 tuntia, mielellään yön yli. 

Valmista kiille: Laita pieneen kasariin puolet pieniksi pilkotuista lakritsinpalasista, glukoosisiirappi ja pari desiä vettä. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen, älä keitä. Maltti on valttia, sillä laku liukenee sokeriveteen hiljalleen. Lisää loput lakunpalaset, kun edelliset ovat melkein liuenneet. Lisää myös vettä tarpeen mukaan: älä päästä seosta liisteriksi, vaan pidä se ohuena ja juoksevana. Kuumenna pari-kolme ruokalusikallista vettä mikrossa ja sulata liivatteet kuumaan nesteeseen. Ota tasaiseksi sekoitettu lakritsineste hellalta ja kaada liivateseos sihen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jäähdytä seosta hitaasti sekoitellen muutama minuutti ennen kakulle kaatamista, jotta kakku ei sula. Noin ruumiinlämpöinen neste on sopivaa. Kaada kiille hitaasti kakulle ja kuori mahdolliset kuplat pois veitsen kärjellä. Hyydytä jääkaapissa vielä tunti-pari, ja koristele sulatetulla valkosuklaalla, kekseillä, puolukoilla ja lakunauhalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti