maanantai 11. syyskuuta 2017

Vegaaninen spelttimutakakku vadelmilla


Syksy ei odota ketään: kauhukseni huomasin, että viikot ovat vierineet armotonta vauhtia eteenpäin, enkä ole ehtinyt kirjoittaa jutun juttua blogiin! Vielä elokuussa toiveikkaasti aikataulutin ja ideoin blogisisällöt ensi kertaa ihan exceliin asti. Viime viikot olen kuitenkin aloitellut graduani eräässä lasten elintapoja kartoittavassa tutkimusryhmässä, ja työn, gradun ja harrastusblogin yhteensovittaminen on osoittautunut vähintäänkin haasteelliseksi. Päivät lyhenevät ja tehtävälistat pitenevät.

Takaraivoon onkin hiipinyt hitunen realismia, ja sanoisin, että blogijutut jäävät seuraavan puolivuotisen aikana pakostakin hieman vähemmälle. Ne eivät toivottavasti lopu kokonaan, mutta vähintäänkin putkahtelevat ulos vielä entistäkin verkkaisempaan tahtiin. Täysin narikkaan en aio patakintaita laittaa, sillä leivonta ja omaan pieneen blogiin kirjoittaminen voi parhaimmillaan olla rentouttava irtiotto arkeen ja akateemiseen kirjoittamiseen.

Viime viikkoina olen kuitenkin kehitellyt niin hyvän mutakakkuohjeen, että olisi suorastaan rikollista olla jakamatta sitä muiden kanssa. Tämä mutakakku ruksaa kaikki mutakakun boksit, ja pari muuta kaupan päälle: se on ihanan tahmainen, mömmöinen ja suklainen, mutta lisäksi myös maidoton, kananmunaton ja vegaaninen. Sopii siis monelle!

Samaan syssyyn kakku on myös verrattain vähäsokerinen ja ns. 'aikuiseen makuun' sopiva: suklaan ja banaanin sisältämän sokerin lisäksi käytin vain 2–3 tl vaniljasokeria taikinaan sekä hiukan tomusokeria päälle, ja maku oli mielestäni juuri sopivan makea. Annoksen makeutta voi lisätä esimerkiksi kaurajäätelöllä tai tavallisella, jos syöt maitotuotteita.


Resepti ei ole varsinaisesti low-FODMAP (mitä olikaan FODMAP?), mutta siinä on otettu askelia vatsaystävällisempään suuntaan tavanomaiseen muta- tai kuivakakkuun nähden.

  • Spelttivehnässä on vähemmän FODMAP-yhdisteitä kuin 'tavallisessa vehnässä', mutta low-FODMAPia siitä tulee vasta hapatusprosessin kautta (vrt. juureen valmistettu hapanjuurileipä) (1). Yksi pala mutakakkua sisältää kuitenkin maltillisen määrän spelttijauhoa, joten herkkävatsainenkin voi kokeilla, sopiiko tämä herkku omaan kahvipöytään.
  • Tumma laktoositon suklaa sopii FODMAPeja karttavalle, maitosuklaan laktoosi saattaa suurissa määrin syötynä aiheuttaa vatsaongelmia. (2)
  • Vadelmat sisältävät vain vähän FODMAPeja ja yleensä sopivat low-FODMAP -ruokavalioon. (2)

Täyteläinen mutakakku, n. 10:lle
200 g tummaa maidotonta suklaata (70 %, lista vegaanisista täällä)
200 g vegaanista leivontamargariinia (väh. 70 %, lista vegaanisista täällä)
1,75 dl kaurajauhoa (tee kaurahiutaleista monitoimikoneen leikkurilla/blenderissä)
1,25 dl spelttijauhoa
3 rkl perunajauhoa
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl kardemummaa
0,25 tl suolaa
2 isoa ruskeapilkullista banaania
(2-3 tl vaniljasokeria)
n. 150 g vadelmia (pakaste käy)

Anna vadelmien sulaa ennen leivontaa (jäiset klimppiytyvät taikinassa, kun ne jähmettävät suklaan).

Sulata suklaa vesihauteessa: Laske kattilan pohjalle muutama desi vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Aseta kattilan päälle sen suuaukkoa suurempi lasi- tai metallikulho ja anna veden kiehua keskilämmöllä. Paloittele leivontamargariini ja suklaa kulhoon ja sekoittele välillä, kunnes seos on sulanut tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki.

Surauta kaurahiutaleista esimerkiksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella kaurajauhoa. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuori banaanit ja soseuta ne monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella hienoksi soseeksi. Lisää banaanimössöön vispilällä sekoittaen sokeri ja rasva-suklaaseos ja sekoita tasaiseksi. Sekoita joukkoon vähitellen myös kuivat aineet ja noin puolet sulaneista vadelmista.

Pingota leivinpaperi noin 20-senttisen irtopohjavuoan pohjalle, voitele reunat margariinilla ja jauhota kaurajauhoilla. Kaada taikina vuokaan ja painele pinnalle loput vadelmat. Paista 200-asteisen uunin alaosassa 15-20 min. Tarjoa ruokavalioosi soveltuvan jäätelön kera ja nauti! :)


Lähteet:
(1) Monashin yliopiston blogi. Are all spelt products low in FODMAPs? Dr Jane Muir, 1.4.2015.
(2) Monashin yliopiston tietokanta sovelluksessa Monash Uni Low FODMAP Diet, versio 2.0.4 (päivitetty 9.8.2017). Sovellus maksullinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti