perjantai 18. elokuuta 2017

Low-FODMAP: Puolukkainen jogurttijäätelö


Kaikki kotonamme käyneet tietävät, että olen pahemman luokan kirpputorihaukka. Kotimme kivoimmat sisustusjutut, valaisimet ja pienkalusteet on hankittu nettikirppareilta, ja jokunen vintage-aarre löytyy myös vaatekaapin puolelta. Toissapäivänä tein taas omasta mielestäni mahtavat kaupat: löysin naapuruston Facebook-kirppikseltä jäätelökoneen 15 eurolla. Sen testailun tueksi sain kaupan päälle vielä muhkean Jäätelö-kirjan! Kone ja kirja kainalossa tulin innokkaalla laukalla kotiin.

Ja jep, joku saattaisi olla järkevä ja huomauttaa, että ostamani karvalakkimalli on edullinen kaupassakin, hajoaa kuitenkin pian ja vie turhaa tilaa keittiön kaapissa. Mutta ei auta, oma sydämeni on jo viety: tämä pikkuinen kapistus laittoi kaikki seitsemän wattiaan peliin ja veivasi minulle täydellisen pehmeää, raikasta puolukkajogurttijäätelöä puolukoista, sokerista ja turkkilaisesta jogurtista vain 10 minuutissa. Se on tullut kotiin, pysyvästi.

Sitten reseptiin: Tämä kermajäätelöä huomattavasti raikkaampi jogurttijäätelö eli 'froyo' soveltuu laktoosittomana useimmille low-FODMAP -ruokavaliota noudattaville. Sitä on helppo, joskin hieman hitaampi tehdä myös ilman jäätelökonetta. Sekä halvalla, ilman kompressoria toimivalla jäätelökoneella että ilman sitä valmistettuna jäätelön raaka-aineet ja kulho tulee kuitenkin esijäähdyttää, joten herkkuhetki kannattaa suunnitella vasta illaksi tai seuraavaksi päiväksi.

Paksun ja täyteläisen rakenteensa ansiosta turkkilainen jogurtti soveltuu jogurttijäätelöön parhaiten, kevyemmillä jogurteilla jätski jää helposti litkuksi tai jäätyy suoraan kovaksi kököksi.

Pirkan kauranäkkäri sopi 'sattumamuruksi' jätskin
joukkoon yllättävän hyvin! IBS-potilaan kannattaa vielä
tarkistaa pakkausseloste läpi sopimattomien ainesosien varalta.
Puolukkajogurttijäätelö (n. 0,75 l)
- 400 g laktoositonta turkkilaista jogurttia
- 200 g kohmeisia puolukoita
- 2-3 rkl (tomu)sokeria tai hunajaa
- 1 tl sitruunan tai limen mehua

Jäätelökoneella: Laita jäätelökoneen kulho pakkaseen n. 8 tuntia ennen jäätelön valmistusta. Soseuta kohmeiset puolukat monitoimikoneessa, lisää joukkoon muut ainekset ja aja tasaiseksi. Tarkista maku. Laita jäätelökoneen vispilä pyörimään ja kaada seos koneeseen. Jäätelö on sopivan pehmeää noin 10-15 minuutin pyörimisen jälkeen, ja halutessasi voit pakastaa sitä leipävuoassa vielä hetken.

Ilman jäätelökonetta: Netti on pullollaan ohjeita tätä varten, mutta joskus kokeilin mustikka-kardemummaversiota tällä K-Ruoka.fi-reseptillä. Siitä tuli hyvää, kun soseutin n. 200 g kohmeisia mustikoita monitoimikoneessa muiden ainesten kanssa, vatkasin ne kuohkeaksi seoksesi ja sekoittelin sitä säännöllisin väliajoin noin 3–4 tunnin pakastamisen aikana.

Kommentoi ja kerro, oletko tehnyt jäätelöä ja mistä aineksista sinun lempijätskisi syntyy! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti