perjantai 29. huhtikuuta 2016

Lohelta takki

Vapun jälkeen seuraa kalakeittopostaus, mutta sitä ennen opetellaan ottamaan lohifileestä nahka pois!

Edullisimman (ja herkullisimman) lohikeiton saa aikaan, jos ostaa kokonaista perattua kalaa. Ruodoista saa keiteltyä maukkaan kalaliemen keiton pohjaksi, mutta jos ruotoa ei hyödynnä, kilohinta nousee jo lähelle fileen hintaa.

Lohikeittoon kelpaa vallan mainiosti myös pakattu filee, joka on lähes poikkeuksetta tiskissä myytävää edullisempaa. Usein päiväyksetkin ovat lohikeittoa ajatellen yhtä hyvät, joten monelle soppakokille painavin syy marssia tiskille on se, että asiakaspalvelija usein poistaa nahan valmiiksi pyydettäessä.

Itsekin olen ollut se asiakaspalvelija ja ehdottomasti suosittelen asioimaan tiskilläkin: monet kalat ovat hieman haastavampia käsiteltäviä kuin lohi ja lohenkin tapauksessa kannattaa käydä katsomassa, miten kalaa työkseen käsittelevä pistää fisun fileiksi ja poistaa nahan. Samat konkarit opettivat nämä asiat minullekin, joten sinäkin opit ne varmasti :)

Lohifileeltä lähtee takki, kas näin!
- Käytä terävää, joustavaa kalaveistä. Muuten menee hermo (hehheh, ehkä jopa kirjaimellisesti..).
- Kulmasta on mielestäni helppo aloittaa.
- Paina kulma kalapiikillä (haarukalla paremman puutteessa) leikkuulautaan.
- Liu'uta veitsi piikin vierestä lihan ja nahan väliin. 
- Pidä nahka kireänä (sileänä) piikin avulla. Piikkiä ei tarvitse pitää samassa paikassa koko aikaa: kiristä sieltä, mistä se helpottaa.
- Viillä ja vedä, älä sahaa. 
- Jos nahka katkeaa, aloita uudelleen toisesta kulmasta.

P.S. Kalansyönti kannattaa, mutta välillä voi syödä muutakin kuin lohta. Luvassa on varmasti vielä reseptejä erilaisiin kalaruokiin. Kesällä voisi lähteä jopa markettia pidemmälle kalaan..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti