sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Sisar hento sitruunainen


Tänä sunnuntaina vanhempani olivat kylässä ja mielemme teki jotakin raikasta hyvää. Kaupassa sitruunan satokaudesta kertovia julisteita katsellessani ajatuksiin juolahti sitruuna-marenkipiirakka, ja sinne se jäi: tätä keväistä ja (rakenteeltaan) keveää herkkua oli pakko saada.

Leivonnasta erityisen hauskaa teki se, että keittiössä hääräsi myös isäni – innokas ja pedantti kotikokki, jolta yksikään MasterChef Australia -jakso ei jää katsomatta. Yhteispelinä syntynyt piirakka olikin pitkän vuoropuhelun, opiskelun ja optimoinnin tulosta.

Piirakassa yhdistyivät sekä Maku-lehden että googlesta löytämäni Mallan Maailma -blogin reseptiikka. Omia päähänpistojamme olivat maukkaampi, kauraa sisältävä pohja, marenkiin lisätty happo ja tärkkelys sekä piirakan päälle paahdetut pähkinät. Lopputulos oli mukava yhdistelmä hapanta ja makeaa. Sitruuna-marenkipiirakka sopii mainiosti myös vappupöytään!

Sitruuna-marenkipiirakka

Pohja:
100 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurajauhoja (surauta kaurahiutaleista monitoimikoneessa)
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl (15 ml) kylmää vettä

Sitruunakiisseli:
2 sitruunan mehu ja raastettu kuori
1 dl sokeria
4 dl vettä
huoneenlämpöistä keltuaista 
4 rkl perunajauhoja (myös esim. maissi- tai ohratärkkelys käyvät)
1-2 rkl voita

Marenki
4 huoneenlämpöistä valkuaista
1 1/4 dl tomusokeria (myös taloussokeri käy)
2 tl perunajauhoja
1 tl sitruunamehua

Voitele 28-senttinen piirakkavuoka ja jauhota se kaurajauhoilla. Yhdistä pohjan jauhot, suola ja sokeri. Nypi sekaan kylmä, paloiteltu voi. Lisää massaan kylmä vesi ja työstä ripeästi taikinaksi. Mitä nopeampi olet pohjan ainesten vaivaamisessa, sitä viileämpänä ne pysyvät ja sitä vähemmän massa tarttuu sormiin vuokaan paineltaessa. Painele taikinaa hellästi vuoan keskeltä sen reunoille. Itse tarvitsin hiukan vehnäjauhoa sormenpäihin, sillä massa oli hiukan tahmeampaa korvattuani osan vehnäjauhoista kauralla. Pistele pohjaan vielä reikiä haarukalla ja paista sitä noin 15–20 min 200 asteessa uunin keskitasolla. Ole tarkkana, kaura ruskistuu herkästi. Kun otat pohjan ulos, laske uunin lämpötila 175 asteeseen.



Riko ja erottele kananmunat: keltuaiset suoraan kattilaan ja valkuaiset kuivaan metalliseen tai lasiseen kulhoon (muovisessa saattaa olla rasvajäämiä, jotka pilaavat marengin). Lisää keltuaisten joukkoon muut kiisselin ainekset ja hämmennä hellalla keskilämmöllä kunnes seos sakenee. Jos kiisseli joutuu odottamaan vuokaan pääsyään, voit ripsauttaa pinnalle hiukan sokeria. Näin kiisseliin ei muodostu kuorta.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauho tomusokerin joukkoon ja vatkaa seos vähän kerrallaan valkuaisvaahtoon. Lisää sitruunamehu vatkailun loppupuolella. Sitruunan happo vahvistaa marengin rakennetta ja perunatärkkelys ehkäisee sen vetisyyttä. Nämä ainekset eivät kuitenkaan ole ihan välttämättömiä, hyvää tulee ilmankin. Valmiin marengin tunnistat sen kiillosta, nostetuttujen huippujen pysyvyydestä sekä siitä, että säästyt sotkulta kääntäessäsi kulhon ylösalaisin.




Kaada sitruunakiisseli hieman jäähtyneelle piirakkapohjalle. Kaavi marenki kiisselin päälle ja muotoile haluamallasi tavalla. Kärsivällisempi leipuri levittää ensin ohuen kerroksen ja pursottaa pikkusievät ruusukkeet päälle (onnistuu paremmin suuremmalla marenkimassalla), mutta itse pidän suurpiirteisemmästä "lätkäisytyylistä". Paista 175-asteisen uunin keskitasolla, kunnes marenki on kauniin kullanruskeaa.



Ripottele paahdetut pähkinät uunista tulleen piirakan pinnalle ja anna herkun jäähtyä ennen tarjoilua. Marenki haluaa hengittää – älä jäähdytä sitä jääkaappissa tai peitä sitä kuvulla.



Mukavaa alkuviikkoa! :)
Hannele

P.S. Puristetuista sitruunoista on vielä moneksi. Ruokatahroja mikrossa? Voit upottaa sitruunanpuolikkaan jämät kupilliseen vettä ja kuumentaa cocktailia muutaman minuutin mikrossa täydellä teholla (ilman kupua). Höyrystynyt sitruunavesi helpottaa sisäpintojen puhtaaksi pyyhkimistä. Voit myös hangata metallista tiskipöytää ja -altaita sitruunan leikkuupinnoilla ja huuhdella pinnat vedellä kiiltäviksi, sillä sitruunahappo nappaa rasvat mennessään.

2 kommenttia:

  1. Ihana ohje ja miten söpö piirakka! Voisin syödä tota sitruunatäytettä pelkiltään... Kaurapohjakin kuulostaa tosi hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Jep, tuolla sokerimäärällä sitruunatäytteestä tuli juuri sopivan kirpeääkin..

      Poista