keskiviikko 19. heinäkuuta 2017

Duopannacotta kahdella tapaa


Naistenviikolla sataa! Vanhan kansan useimmiten paikkansa pitävä ennustus on jälleen toteutunut suurimmassa osassa maata. Nimipäiväänsä viettävät sadattuhannet naiset, ja heidän kunniakseen halusin jakaa kanssanne reseptin kahteen helppoon mutta älyttömän herkulliseen duopannacottaan. Nämä jälkkärit vaativat jonkin verran hyytymisaikaa mutta vain vähän työtä, ja ovat näyttävä ja  kesäisen raikas tapa yllättää nimipäiväänsä viettävä rakkaasi, äitisi, siskosi tai ystäväsi :)
Kuvakaappaus: foreca.fi
Nyt siis mars kauppaan! Pannacottaan tarvitset kermaa, maitoa, sokeria ja liivatetta. Suklaiseen pohjaversioon lisätään tummaa suklaata ja hitunen kardemummaa, minttupannacottaan uutetaan makua tuoreesta mintusta ja basilikapannacotassa kielen vie mansikan ja basilikan raikas yhdistelmä.

Vinkki erityisille!
Reseptit ovat sellaisenaan gluteenittomia (suklaa yleensä sopii keliaakikoille, vaikka saattaa sisältää pieniä gluteenijämiä) ja kananmunattomia, ja niistä on helppo muokata omat versionsa myös erityisruokavalioita noudattaville nimpparisankareille.

Maidoton: Vaihda maitotuotteet soijapohjaisiin, esimerkiksi kuohukerma vispautuvaan soijakermaan ja makeaan soijamaitoon. Voit vastaavasti vähentää lisättävän sokerin määrää. Varmista tuoteselosteesta suklaan maidottomuus.
Laktoositon:  Käytä laktoositonta kuohukermaa ja maitoa. Varmista tuoteselosteesta suklaan laktoosittomuus.
Vegaaninen: Vaihda maitotuotteet soijapohjaisiin ja liivate esimerkiksi Hyytelösokeri Multiin.
FODMAP-ruokavaliota noudattava: Tätä reseptiä ajatellen ongelmallisia voivat olla maitotuotteet (vaikka sietokyky vaihtelee), mutta useimmiten riittää, että ne ovat laktoosittomia.

Suklaa-basilikapannacotta mansikoilla (3-4 annosta)

Suklaakerros:
1 liivatelehti
2 dl kuohukermaa
0,5 dl täysmaitoa
1 tl kardemummaa
1 rkl sokeria
100 g tummaa (70–80%) suklaata
(1/2 rkl tummaa sokeritonta kaakaojauhetta)

Basilikakerros:
1,5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
0,5 dl täysmaitoa
1 rkl sokeria
n. 1 dl basilikan tuoreita lehtiä

Päälle:
mansikkaa
basilikaa

Valmista suklaakerros edellisenä päivänä: Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Kuumenna ja sekoittele kermaa ja maitoa kasarissa yhdessä kardemumman kanssa. Kun seos höyryää, ota se levyltä ja siivilöi kardemummat halutessasi pois. Lisää sokeri ja paloiteltu suklaa, sekoita tasaiseksi. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sekoita kuumaan seokseen. Anna jäähtyä pari minuuttia ja annostele sopivan kokoisiin laseihin, hyydytä kelmulla peitettyinä yön yli.

Valmista aamulla basilikakerros: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kaada maito pieneen astiaan ja hienonna basilikanlehdet tehosekoittimellasen joukossa hienoksi silpuksi. Kaada basilikamaito kasariin, lisää kerma ja kuumenna hitaasti. Kun seos höyryää, ota se levyltä ja anna jäähtyä tulikuumasta kuumaksi. Lisää ja sulata joukkoon sokeri. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sekoita seokseen. Anna jäähtyä sormenlämpöiseksi ja kaada varovasti hyytyneiden suklaapannacottien päälle. Hyydytä kelmulla peitettyinä vähintään 4-5 tuntia.

Koristele hyytyneet annokset siivutetulla mansikalla ja basilikalla.

Suklaa-minttupannacotta vadelmilla (3-4 annosta)

Suklaakerros:
1 liivatelehti
2 dl kuohukermaa
0,5 dl täysmaitoa
1 tl kardemummaa
1 rkl sokeria
100 g tummaa (70–80%) suklaata
(1/2 rkl tummaa sokeritonta kaakaojauhetta)

Minttukerros:
1,5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
0,5 dl täysmaitoa
n. 1 dl mintun lehtiä (Käytin voimakasaromista puutarhaversiota, kaupan minttua saattaa tarvita enemmän. Maistele ja lisää tarvittaessa)
1 rkl sokeria
(1-2 tippaa vihreää elintarvikeväriä)

Päälle:
vadelmia
minttukarkkeja
mintun lehtiä

Valmista suklaakerros edellisenä päivänä: Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Kuumenna ja sekoittele kermaa ja maitoa kasarissa yhdessä kardemumman kanssa. Kun seos höyryää, ota se levyltä ja siivilöi kardemummat halutessasi pois. Lisää sokeri ja paloiteltu suklaa, sekoita tasaiseksi. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sekoita kuumaan seokseen. Anna jäähtyä pari minuuttia ja annostele sopivan kokoisiin laseihin, hyydytä kelmulla peitettyinä yön yli.

Valmista aamulla minttukerros: Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kaada maito ja kerma kasariin, revi ja hierrä joukkoon mintunlehdet ja kuumenna hitaasti. Kun seos höyryää, ota se levyltä ja siivilöi mintulehdet pois. Anna jäähtyä tulikuumasta kuumaksi, lisää sokeri ja halutessasi tippa tai kaksi elintarvikeväriä. Purista liivatteesta ylimääräinen vesi ja sekoita seokseen. Anna jäähtyä sormenlämpöiseksi ja kaada varovasti hyytyneiden suklaapannacottien päälle. Hyydytä kelmulla peitettyinä vähintään 4-5 tuntia.

Koristele hyytyneet annokset esimerkiksi vadelmilla, minttukarkeilla ja mintunlehdillä.


Aiotko sinä kokeilla basilika- tai minttupannacottaa – vai oletko jo kokeillut? :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti