Kirjoittajasta ja blogista

Kirjoittaja

Olen Hannele, maisterintutkintoaan viimeistelevä opiskelija Helsingin yliopistosta. Pääaineeni on ravitsemustiede ja valmistuin elintarviketieteiden kandidaatiksi kesällä 2015. 

Maailmani pyörii enemmän tai vähemmän ruoan ympärillä paitsi ammatillisesti, myös harrastusmielessä. Mielenkiintoni on ravitsemuksen tieteellisessä näkökulmassa sekä ravitsemus- ja tiedeviestinnässä, intohimoni taas ruoan laittamisessa, nauttimisessa sekä ruokatrendien seuraamisessa. 

Aihepiiri

Blogissani keskityn pääasiassa leivontaharrastukseeni mutta jonkin verran myös muuhun kotikokkailuun. Ravitsemustiede saattaa vilahtaa rivien välistä muokatessani reseptejä välillä terveellisempään – usein mielestäni herkullisempaan – suuntaan. 

Tässäkin yritän säilyttää maalaisjärkeä, sillä useimmiten terveysnäkökulma syntyy juhlatunnelmasta ja jaetusta mielihyvästä, kohtuudella kaikkea -ajattelusta ja kokonaisuudesta: kukaan tuskin leipoo kakkua joka päivä, mutta silloin kun sitä leivotaan, leivotaan hyvää! Valtaosa blogini resepteistä edustaa näitä erityisten hetkien herkutteluja.

Blogissa leivonta saa satunnaisesti rinnalleen myös terveysuutisten ja -tekstien analysointia hieman tosikkomaisempien ravitsemustieteellisten lasien läpi, sillä tapa jolla terveydestä ja ruoasta puhutaan mediassa on sekin loputtoman mielenkiintoinen. Usein tapa on kärjistävä, ja tarvittaessa taivuttelen suoristetut mutkat tieteellisesti mahdollisimman todenmukaiseksi venkuraksi parhaani mukaan

Filosofia

Ruoalla on monta ulottuvuutta ja merkitystä. Tarkasteluvinkkeli voi olla niin sosiaalinen, kulttuurinen kuin fysiologinenkin, ja ravitsemustieteessä nämä kaikki sekoittuvat pohjattoman mielenkiintoiseksi kokonaisuudeksi. 

Ruoka on myös hyvin yksityinen ja kokemuksellinen asia. Ravitsemuksen ympärillä pyörivä julkinen keskustelu toisinaan räiskyy liiaksikin objetiivisuuden ja tieteellisen lukutaidon puutteessa. Myös tietyt mediat saattavat kärjistää ja pelotella ruoka-asioissa, useimmiten aivan turhaan. 

Tavallisen ruokailijan silmin koko ruoka- ja ravitsemusaihe voi näin ollen vaikuttaa ristiriitaiselta ja ikävältä. Täysin yksinkertainen tai helppotulkintainen se ei olekaan, mutta erityisesti ikävän kohdalla mennään metsään; ruoka on muutakin kuin polttoainetta, vitamiineja ja rajoittamista!

Omalla ihkaensimmäisellä blogillani haluan edistää ruokailoa, lisätä itse tekemisen intoa ja muistuttaa, että kohtuus ja terveellisyys arkisyömisessä mahdollistavat pientä hedonismia välillä ja viikonloppuisin. Siitä nimi Viva la viikonloppu :)




2 kommenttia: