torstai 29. kesäkuuta 2017

Keskikesän mansikka-raparperibrita

Kuva: Jenni Julin.
Ahh - nyt se alkoi, kesäloma! Vasta näin illan tullen työadrenaliinit ovat hälventyneet ja ansaittu lasi viiniä on rauhoittanut ymmärtämään, että nyt tosiaan otetaan iisisti vaan. Kolme viikkoa vapaata, koska viimeksi?! Nyt on sopiva hetki katsoa vielä viikko taaksepäin juhannukseen, ja huomisesta lähtien vedetään sitten keuhkot täyteen uusia kesämuistoja.

Kesämuistot kieppuvat usein ruoan ympärillä - grillaat kavereiden kanssa, poksautat herneenpalkoja auki torilla, nuolet auringon sulattamaa jäätelöä kämmenselältä ja syöt mansikoita, kunnes maha tulee kipeäksi.

Jokunen mansikka säästyy myös kakun päälle, sen keskikesän kotoisan, jonka päälle ei tehdä kiillettä ja jonka reunoja ei pursoteta. Paistetaan ja kasataan vaan. Britakakku on juuri sellainen: sopiva yhdistelmä perinteistä kakkupohjaa, makeaa marenkia, raikasta rahkatäytettä ja kesän parasta marjaa.

Kuva: Jenni Julin.
Mansikka-raparperibritakakku
Pohja:
125 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
3 keltuaista 
1,5 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 dl maitoa

Marenki:
3 valkuaista
1,25-1,5 dl sokeria
(1 tl perunajauhoa tai maissitärkkelystä)
(1 tl sitruunanmehua)

Täyte:
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatangon siemenet 
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 tl vaniljasokeria
250 g rahkaa
1-1,5 dl raparperisosetta (noin. 1/4 litraa raparperikuutioita, 0,5 dl sokeria, 0,25 dl vettä. Keitä sosemaiseksi ja jäähdytä, tästä tulee hieman ylimääräistä). 
(Tarvittaessa lisää sokeria)
Mansikoita
Minttua, sitruunamelissaa tai syötäviä kukkia

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi mössöksi (miksi aina sanotaan vaahdoksi? Ei niistä kyllä vaahtoa saa millään.) Vatkaa keltuaiset joukkoon yksi kerrallaan. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Levitä taikina voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Voit helpottaa jämäkän taikinan levittämistä kostuttamalla käyttämäsi lastan tai sormesi.

Valmista marenki: Vatkaa valkuaiset jo hieman huippuja muodostavaksi vaahdoksi. Sekoita perunajauho sokeriin, ja vatkaa seos vähitellen valkuaisvaahtoon. Vatkailun loppupuolella lisää sitruunamehu. Perunajauho ja sitruunamehu parantavat marengin pysyvyyttä ja volyymiä, mutta hyvää tulee ilman niitäkin. Valmis marenki muodostaa huippuja eikä tipu kulhosta, vaikka kääntäisit sen ylösalaisin. Levitä marenki pohjataikinan päälle ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 20-30 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Jos pohja ei vaikuta kypsältä, kypsennä alatasolla vielä hetken foliolla peitettynä. 

Valmista täyte: Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi (ei kovaksi ja pöperömäiseksi asti). Notkista rahka, sekoita siihen raparperisose ja lisää kerma hiljaa vatkaten seoksen joukkoon. Raasta 1/2 sitruunan kuori ja irrota vaniljatangon siemenet, ja sekoita yhdessä vaniljasokerin kanssa täytteeseen. Leikkaa mansikat halutessasi siivuiksi tai pieniksi kuutioiksi.

Puolita jäähtynyt kakkupohja ja irrota puolikkaat varovasti leivinpaperista. Kokoa kakku esimerkiksi isoon uunivuokaan: Levitä täytettä, mansikoita ja minttua pohjapuolikkaan päälle, aseta toinen puolikas niiden päälle ja viimeistele lopuilla täytteillä.

Montako mansikkakakkua sinä olet jo tänä kesänä tehnyt – tuleeko tästä ensimmäinen? :)

1 kommentti: