torstai 8. kesäkuuta 2017

Puolukkajuustokakku paahdetulla valkosuklaalla

Kuva: @cathakock
Miten rikotaan pitkä hiljaisuus? No kakullahan se rikotaan, hyvällä kakulla.

Kiireen alle hautautunut leivontainto nosti taas hiljattain päätään, kun vihdoin sain riuhtaistua kevään kurssit ja lopputentin kertaheitolla tatamiin: yhtäkkiä sain käyttää illat muuhun kuin lukemiseen. Nyt jäljellä on enää The Gradu, mutta vielä sitä ennen edessä häämöttää  kesäloma uusilla kotikulmilla – ja monet leivontakokeilut uudessa kivassa keittiössä :)

Tämä leivontatauon katkaissut kakku oli Hyvää isolla H:lla, ja leivoin sitä niin töihin kuin yksiin illanistujaisiinkin. Vastaanotto oli molemmissa innostunut: makuyhdistelmä karvas-makea toimii monelle! Puolukka-valkosuklaajuustokakkuun on helppo upottaa viimeiset marjat pakastelokeron perukoilta, sillä valkosuklaan pariksi käyvät puolukoiden lisäksi niin herukat kuin mustikatkin. Kokeilupäällä kun olin, päätin vielä paahtaa valkosuklaaseen kinuskimaisen maun kuten tässä reseptissä, ja tuli niin hyvää, että heti iski into keksiä paahdetusta valkosuklaasta lisää herkkuja!

Kakku vaikuttaa isotöiseltä, mutta vaatii lopulta vain ainesten sekoittamista. Ja on taatusti kaiken vaivan väärti.

Tikkataulumalli onnistuu paremmin, kun täytteet
ovat yhtä juoksevia. Tästäkin tuli ihan hauska :)
Kuva: @jennijulin
Puolukkajuustokakku paahdetulla valkosuklaalla
Pohja:
200 g Digestive-keksejä 
50 g voita tai leivontamargariinia

Täytteet:
2 x 250 g mascarpone-juustoa
2 x 2 dl kuohukermaa
200 g valkoista leivontasuklaata
200 g puolukoita 
2-3 tl vaniljasokeria
5-6 liivatelehteä
1/2 sitruunan mehu


Valmista pohja: Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat tarvittaessa. Rouhi keksit ja sekoita sulatetun rasvan kanssa. Painele keksi-rasvaseos 20–24 -senttisen irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin vetäytymään.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Aseta liivatelehdet runsaaseen veteen likoamaan.

Valmistele puolukkatäyte: Ota muutama puolukka sivuun koristelua varten. Sulata loput marjat pienessä kattilassa ja lisää makusi mukainen määrä vaniljasokeria - pikkuisen ainakin kannattaa laittaa, sillä muuten täytteestä saattaa tulla "vetinen". Anna kiehahtaa, jäähdytä ja soseuta sauvasekoittimella. Notkista 250 g mascarponea kulhossa. Vatkaa kuohukerma toisessa kulhossa kevyeksi vaahdoksi ja yhdistä varovasti sekoitellen ja käännellen mascarponen kanssa. Kääntele seokseen lopuksi myös puolukkasose ja siirrä täyte jääkaappiin odottamaan.

Valmistele valkosuklaatäyte: Rouhi 200 grammaa valkosuklaata pieniksi palasiksi ja levittele uunipellille leivinpaperin päälle. Vinkki: Älä tee tätä lämpiävän uunin päällä - valmiiksi sulanut suklaa palaa palaa uunissa. Tämä todettiin kantapään kautta! Kun uuni on lämmennyt 175:een asteeseen, laita suklaapelti uunin keskitasolle. Paahda valkosuklaata 5 minuuttia tai kunnes se saa pintaansa hieman kinuskimaisen ruskeaa sävyä. Ole tarkkana: paahtaminen menee nopeasti yli, eikä tummaksi paahdettu valkosuklaa maistu enää hyvältä. Ota suklaa uunista ja siirrä halutessasi muutama pala sivuun koristelua varten. Kaada korkeareunaiseen kapeaan astiaan 2 dl kuohukermaa. Sekoita paahdetut valkosuklaapalat sauvasekoittimella kerman sekaan. Anna seoksen jäähtyä ja vaahdota vatkaimella hieman paksummaksi. Sekoita valkosuklaakerma mascarponen joukkoon ja laita täyte hetkeksi jääkaappiin.


Tikkataulukakkuun saa hauskat raidat. 
Purista pieneen kasariin puolikkaan sitruunan mehu, kuumenna kiehuvaksi, ota levyltä, puristele ja lisää liivatteet yksitellen kuumaan nesteeseen. Jäähdytä liivatenestettä pari minuuttia. Ota täytteet jääkaapista ja sekoita 1/2–2/3 liivatenesteestä puolukkatäytteen joukkoon ohuena nauhana kaataen ja sähkövatkaimen alimmalla nopeudella vatkaten. Sekoita samalla tavalla loput liivatenesteet valkosuklaatäytteen joukkoon niin, että se hieman notkistuu. 

Kakun voit koota mielesi mukaan: Jos annostelit liivatenestettä siten, että täytteet ovat suunnilleen yhtä juoksevia, voit tehdä "tikkataulukakun" kaatamalla pohjan päälle täytteitä vuorotellen sisäkkäin niin, että muodostuu sisäkkäisiä ympyröitä. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kuten ylemmässä kuvassa, ja pudotella valkosuklaatäytettä puolukkatäytteen joukkoon "laikuiksi", joita voit yhdistellä vetämällä cocktailtikkua kuvioiden läpi.

Hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään 4-6 tuntia, mielellään yön yli. Koristele sivuun ottamillasi puolukoilla ja valkosuklaan palasilla. Itse koristelin paahtamattomalla valkosuklaalla, kun sen enempää ajattelematta hulautin kaikki paahdetut kerman sekaan. Sitten vain kakku pöytään! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti