tiistai 10. tammikuuta 2017

Mehukas appelsiini-sitruunakakku


Tammikuu tuo tullessaan energiapiikin: ihmiset aloittavat uutta, raivaavat kodeistaan vanhaa, tulvivat joukoittain kuntosaleille ja remontoivat ruokavalioitaan. Alkuvuoden satokausihedelmä appelsiini onkin kuin tammikuun into ja vilske pakattuna pienoiskokoon: väriltään leiskuvan oranssi, maultaan virkistävän raikas ja C-vitamiini–hinta -suhteeltaan varmaankin parasta mitä kaupasta tällä hetkellä saa. Yksi keskikokoinen kuorittu appelsiini (190 g) pitää sisällään noin 97 mg C-vitamiinia, mistä aikuisen päivittäinen saantisuositus (75 mg) täyttyy jo tärähtäen. Kuituakin tulee varsin hyvät 4 grammaa kertaheitolla!

Vaikka appelsiinit ovat parhaimmillaan sellaisenaan, niitä voi ujuttaa leivonnaisiinkin. Paras tuntemani appelsiiniresepti on kulkeutunut äidilleni ystävien ja suvun kautta, ja kakku on jäänyt mieleeni raikkaana ja mehukkaana vaihtoehtona muille perinteisille kahvikakuille. Lisäsin reseptiin vielä hieman kardemummaa, inkivääriä sekä tuorejuustokuorrutetta, ja keittelin syntymäpäiviään taannoin viettäneelle ystävälleni kahvit kakun kera.

Ota kakku rohkeasti kokeiluun, sillä mehukkuuden ja raikkauden vuoksi tästä pitävät yleensä hekin, jotka eivät kuivakakuista yleensä välitä. Reseptistä tulee tarpeeksi taikinaa yhteen tavalliseen kuivakakkuvuokaan. Itse tein kaksi pienempää kakkua, toisen leipävuokaan ja kuvassa näkyvän minikakun pikkuiseen irtopohjavuokaan.

Mehukas appelsiini-sitruunakakku

Taikina:
200 g margariinia/voita
200 g sokeria
4 kananmunaa
200 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 tl kardemummaa

Liemi:
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
n. peukalonpään kokoinen pala inkivääriä raastettuna
100–120 g sokeria

Kuorrutus:
25 g margariinia/voita
n. 90 g maustamatonta tuorejuustoa
3/4–1 dl tomusokeria
1 tl appelsiininkuorta
(pari tippaa appelsiininmehua)

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja  lisää vähitellen taikinaan. Kaavi taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kuivakakkuvuokaan, ja paista kakkua 190 asteessa noin tunti. Peitä kakku foliolla, jos se alkaa ruskistumaan liikaa.

Kumoa jäähtynyt kakku ritilälle ja pese vuoka. Sekoita liemen ainekset miedolla lämmöllä hellalla siten, että sokeri liukenee mehuun. Älä keitä. Laita kakku takaisin pestyyn vuokaan ja kaada liemi vähitellen ja tasaisesti kakun päälle. Pidä tarvittaessa taukoja nesteen imeytymiseksi ja sekoita lientä, jotta sokeri ei erotu nesteestä. Kääri vuoka kelmuun ja anna vetäytyä jääkaapissa muutamia tunteja, mielellään yön yli. Seuraavaksi käännä koko laitos toisinpäin korkeareunaisen lautasen päälle muutamaksi tunniksi, jotta imeytymätön neste laskeutuu kakun pohjakerroksiin. 

Kakku on parhaimmillaan noin vuorokauden kuluttua nesteen lisäämisestä, jolloin sen voi kuorruttaa: sulata rasva, sekoita siihen muut ainekset ja valuta kakun päälle. Kuorrutteen juoksevuutta voi tarvittaessa säätää appelsiinimehulla ja tomusokerilla.

Lähteet:
-Kuorittu appelsiini, Fineli: https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/11045?q=appelsiini&foodType=ANY&portionUnit=G&portionSize=100&sortByColumn=name&sortOrder=asc&component=2331& 
-Ruokamittoja: https://www.julkari.fi/handle/10024/103051
-Ravitsemussuositukset 2014, aikuiset: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/terveytta-edistava-ruokavalio/ravitsemussuositukset/aikuiset/ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti