keskiviikko 15. kesäkuuta 2016

Kotitekoinen kikhernepasta


Viime viikonloppuna ruokakokeilua syntyi jos jonkinmoista. Eräs kesäinen kalaresepti vaatii vielä hieman kehittelyä, mutta isäni pastakoneen äärellä koettiin onnistumisia: kauan kokeilulistallani ollut kikhernepasta pääsi vihdoin testiin ja onnistui yllättävän hyvin – joskin tällä kerralla kikhernejauholla (eli gramjauholla) korvattiin vasta osa tavanomaisista pastajauhoista. Rakenteesta tuli moitteeton ja maku vastasi mielestäni tavallista pastaa (mitä nyt pestokerroksen alta maistoin). Kun sitten Helsinkiin päästyäni kokeilin pastantekoa vain kikhernejauhoilla, herne maistui liikaa läpi ja rakenne oli katkeileva. Kyseessä ei tosin ollut kikherneversion kannalta ihan fair game, sillä käytössäni ei ollut enää pastakonetta ja lopputulos oli arvatenkin liian paksu.

Miksi ihmeessä tein pastaa kikhernejauhosta? Italialaiset nonnat ja mammat kieltämättä siunailisivat ja kauhistelisivat kokeiluani. Mitään järkevää syytä ei olekaan. Syön mielelläni ihan tavallista täysjyväpastaa ja ravintolan vitivaalea höttöversiokin menee hyvällä ruokahalulla, mutta kyllähän tärkkelystä korvaava kasviproteiini on ihan hyvä vaihtokauppa pastalautasellakin. Proteiinia kikhernejauhossa on lähes tuplaten, kun verrataan esimerkiksi usein pastan valmistuksessa käytettyyn durumvehnäjauhoon. Kuidun määrässä liikutaan melko samankaltaisissa lukemissa, durum vie hieman pidemmän korren. Jauhojen ravintosisällöt vaihtelevat lähteestä riippuen, pikaisessa vertailussani käytin Finelin ja USDAn tietoja. Keliaakikot ja vilja-allergisetkin ilahtuvat viljattomasta, kokonaan kikhernejauhoista tehdystä versiosta, vaikkakaan maun puolesta sitä en suosittele (ehkä papupastat ovat herneversiota parempia?).

Ravintosisältöä enemmän kokeiluun innostivat kuitenkin muut syyt. Kaupoissa on jo jonkinaikaa myyty muutamia herne- ja papupastoja, ja niiden tekninen toteutus alkoi kiinnostaa: Voisiko niitä tehdä kotona? Kärsisikö maku kovasti? Pastantekointo on peräisin pastahifistelijä-isältäni, jonka pähkinöillä, taateleilla, tuorejuustolla ja limellä täytetyt raviolit ovat niin herkullisia, että ne ansaitsevat erillisen blogipostauksen. Isän huippuunsa viritetty pastaresepti valittiin luonnollisesti myös kikhernekokeilun pohjaksi, ja pastajauhoista vajaa puolet korvattiin kikhernejauholla. Vaikka isä ei olisi samaa mieltä, super fine -laatuiset hifijauhot voi vallan hyvin korvata vaikka sillä durumilla.

Kikhernepasta (tuhdit annokset 3:lle)

110-120 g pastajauhoa (La Tua Farina 00-jauhatus tai durumvehnäjauho)
75 g kikherne- eli gramjauhoa (esim. etniset kaupat, Punnitse ja Säästä, Ruohonjuuri)
1 limen hennosti raastettu kuori
2 munaa
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl vettä

jodioitua suolaa keitinveteen
lisukkeeksi: pestoa, basilikaa tai grillattua parsaa, paahdettuja kikherneitä ja pähkinöitä, parmesan- tai pecorino-juustoa




Sekoita jauhot ja limen kuori kulhossa. Seuraavat vaiheet voi tehdä "oikeaoppisesti" pöydällä tai suuressa kulhossa, jossa mahtuu vaivaamaan: Riko kananmuna jauhojen keskelle pieneen kuoppaan ja sekoita jauhot ulkoreunoilta alkaen kananmunaan. Lisää öljy ja vesi. Vaivaa ja venytä taikinaa pöytälevyä tai kulhonpohjaa pitkin pitkään ja hartaasti. Voimaa pitää käyttää. Taikina on valmista levolle, kun se on nahkeaa ja hieman kiiltelevää eikä enää tartu käsiin. Kääri taikina kelmuun ja lepuuta jääkaapissa noin 15-20 min.

Paahda pähkinät sekä (käyttövalmiit) huuhdellut, valutetut kikherneet tässä välissä pannulla niin, että ne saavat hieman väriä. Voit siirtää ne vielä myöhemmässä vaiheessa takaisin miedolle lämmölle jotta saat ne lämpiminä annokseen, mutta paahtamista et myöhemmissä vaiheissa juurikaan ehdi vahtimaan.


Jaa viilentynyt pastataikina neljään osaan ja litistä osat niin, että ne mahtuvat pastakoneen kaulimen läpi. Aloita koneen suurimmasta välistä, rullaa taikina pari kertaa läpi aina välissä kaksinkerroin taittaen ja kavenna väliä. Sopivaksi paksuudeksi totesimme isän kanssa vitosvälin läpi kaulitun pastan. Muita levyjä kaulitessasi aseta jo kaulitut levyt pyyhkeen väliin odottamaan, jotta pasta ei kuivu. Lopuksi pyöritä taikina haluamasi leikkurirullan läpi, me käytimme nauhapastarullaa. Jos pastakonetta ei ole ja jos jaksat, voit käyttää pastan teossa kaulinta ja veistä. Pyöräytä nauhat vehnäjauhossa ja aseta muutamaksi minuutiksi (esim. tuolin karmille pyyhkeen päälle) kuivumaan.

Suolaa keitinvesi ja lisää pastat kiehuvaan veteen. Keitä muutama minuutti, kunnes pastat nousevat pintaan. Valuta kypsät pastat lävikössä, kaada tarjoiluastiaan tai takaisin kattilaan ja pyörittele pari reilua lusikallista pestoa pastan joukkoon. Tarjoile basilikan sekä paahdettujen kikherneiden ja pähkinöiden kera.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti