perjantai 24. kesäkuuta 2016

Juhannusjuoma raparperinkuorista

Olisi jälleen raparperiasiaa, bear with me.. Nimittäin raparperinkuoret, ne vasta melkoinen juttu ovatkin! Itsekin olen tajunnut niiden arvon vasta tänä kesänä, kun vinkki vilahti Maku.fi -portaalissa. Raparperista leivottaessa kuoria ei siis kannata heittää pois – niistä voi keitellä sokerin, sitruunankuoren ja kanelin kera ihanan punaisen siirapin, joka sopii mehutiivisteeksi juhliin tai vaikkapa drinkkipohjaksi illanistujaisiin.

Maku.fi -reseptissä mainittuja mausteita ja suhteita voi mielensä mukaan säätää; tuore inkiväärikin voisi kaveerata raparperin kanssa melko kivasti! Tärkeintä on kärsivällisesti keitellä kuorista irti kaikki väri ja maku, ja antaa siirapin kiehua miedolla lämmöllä kokoon. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kastikkeena tai kesäisenä juomana kivennäisveden ja basilikanlehtien kanssa. Ja kävisihän kuiva kuohuviinikin tätä herkkulientä pidentämään..

Raparperisiirappi
8 raparperinvarren kuoret
1–1 1/2 dl sokeria 
4 dl vettä
1 kanelitanko
1 sitruunan kuori
puolikkaan sitruunan mehu
(pari pientä inkiväärin palasta)

Kuori raparperit. Laita kaikki ainekset sitruunankuorta lukuunottamatta pieneen kattilaan tai kasariin ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes raparpereista on liuennut väri. Siivilöi seos. Jatka kiehuttamista vielä miedolla lämmöllä ilman (kaikkensa antaneita) raparperin kuoria, mutta laita kanelitanko vielä takaisin siirapin sekaan ja raasta joukkoon sitruunan kuori. Kun siirappi on jo selkeästi "vettä paksumpaa", kaada koko soppa kanelitankoineen päivineen kuumalla vedellä huuhdeltuun tiiviiseen lasipurkkiin. Itse säilytin siirappia jääkaapissa. Näin se oli heti käyttövalmista kylmiin juomiin. Keitos säilyi ihan mukavasti pari viikkoa jääkaapissa, kunnes koitti muuan tyttöjen ilta ja siirapista tehtiin alkoholittomat alkudrinkit. Kokonaissäilyvyysaikaa en siis päässyt testaamaan.


Tyttöjen illassa tavattiin myös muuan muffinssivaras.. Kuva: Jenni
Syksyllä haluan testata samankaltaista siirappia myös kotimaisten omenanoiden kuorista! Resepti on jo valmiina, sen bongasin Tukholmasta ostamastani Lotta Kühlhornin Frukt o Grönt -keittokirjasta..

Ihanaa ja rentouttavaa juhannusta! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti