lauantai 14. lokakuuta 2017

Low-FODMAP -porkkanakakku
























Mehevää porkkanaa, mausteista inkivääriä, lempeää kauraa, pirteää sitrusta sekä avokätisesti voita ja sokeria. Näihin aineksiin nojaa superhyvä porkkanakakku, joka sopii myös monelle herkkävatsaiselle! Tein tätä tiistaina töihin, ja kyllä toimistokahveilla tuntui olevan aika tyytyväistä porukkaa :)

Kakun mehevyyden salaisuus on porkkanassa ja banaanissa. Kaneli, inkivääri ja sitrus puolestaan luovat lämmintä ja pirteää makumaailmaa. FODMAP-aiheisten teemapostauksieni hengessä vehnäjauhot on jälleen korvattu vatsaystävällisemmillä kaura- ja perunajauhoilla. Tällä kaavalla voidaan toteuttaa monta leivonnaista herkkävatsaiselle. Voit siis rohkeasti soveltaa samaa kaavaa lähes kaikessa paitsi hiivaleivonnassa, sillä pulla- ja leipätaikinoihin tarvitaan sitkoa gluteenista sekä usein myös hienojakoisemmat jauhot. Gluteenia on viljoissa, joissa on myös runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja, eli rukiissa, vehnässä ja ohrassa.

Resepti voisi toimia myös vegaanisena. Tuorejuustokuorrutteen voisi tehdä vegaanisella tuorejuustolla ja margariinilla. Banaanin määrää voisi lisätä ja kokeilla korvata kananmunat kokonaan sillä. Banaanin soveltuvuus herkkävatsaisille on toki yksilöllistä: kypsässä banaanissa on ns. ylijäämäfruktoosia (FODMAP-yhdiste), mutta suurelle osalle FODMAP-ruokavaliota noudattavista puolikkaan banaanin nauttiminen ei aiheuta oireita*. Leivonnassa sidosaineena käytettynä banaanista saatavan ylijäämäfruktoosin määrä jää vielä pienemmäksi.


Low-FODMAP -porkkanakakku (n. 15 reilua palaa, x 2 = pellillinen)
2 kananmunaa
1 ruskeapilkullinen banaani
2-2,5 dl sokeria
2,5 dl kaurajauhoja (kaurahiutaleista hienonnettua)
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 rkl kanelia
5 dl hienoksi raastettua porkkanaa
(n. 2 cm pätkä inkivääriä raastettuna)
150 g voita/margariinia tai n. 1,5 dl öljyä

Kuorrutus (reilu):
100 g voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
3 dl tomusokeria
(1 limen kuori raastettuna
0,5 tl limen mehua
1 vaniljatangon siemenet)

Koristeluun:
esim. sitrusten kuorta, pekaanipähkinöitä tai ohut kerros kookoshiutaleita.

Vuoraa n. 20x30 cm korkeareunainen uunivuoka leivinpaperilla. Pese, kuori ja raasta porkkanat ja inkivääri valmiiksi. Hienonna kaurahiutaleet kaurajauhoksi tehosekoittimen leikkuritoiminnolla. Sekoita niihin muut kuivat aineet. Sulata voi/margariini mikrossa ja anna jäähtyä hieman. Hienonna banaani tehosekoittimessa juoksevaksi ja vispaa rasvan joukkoon. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri keskenään. Sekoita (älä vatkaa) muna-sokeriseokseen vuoroin kuivia aineksia, porkkana-inkivääriraastetta ja banaani-rasvaseosta. Varmista, että taikina on tasaista (ei jauhopaakkuja) ja kaada uunivuokaan. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kiinteä ja kauniin ruskea.

Valmista kuorrutus: vaahdota tuorejuusto ja huoneenlämpöinen voi keskenään, ja sekoita joukkoon tomusokeri. Mausta halutessasi vaniljansiemenillä, limen raastetulla kuorella ja mehulla. Lisää paksuutta tarvittaessa vielä sokerilla, kunnes seos on koostumukseltaan vielä levittyvää mutta tarpeeksi jähmeää. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun päälle ja koristele. Leikkaa kuumalla veitsellä paloiksi.

*Lähde: FODMAP-sovellus Monash Uni Low FODMAP Diet, versio 2.0.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti