keskiviikko 16. elokuuta 2017

Mehevä ja makea tiikeribanaanileipä

FODMAP-ihminen: cashew-pähkinät eivät välttämättä sovellu sinulle, voit korvata ne vaikkapa  maa- tai saksanpähkinöillä :)

Arvaa mikä ruoka-aine: Sisältää suhteellisen paljon kaliumia ja magnesiumia. Makeuttaa hieman ruskeaksi rupsahtaneena kakun, paistuu herkullisiksi letuiksi kananmunan kanssa ja korvaa kananmunan vegaanisissa leivonnaisissa. Aamupalojen, yo-kirjoitusten ja turnausevästen suvereeni hallitsija.

No arvasit, banskuhan se!
giphy.com
Banaani on ehkä monikäyttöisin aines, jota kaupasta saa. Ja mikä parasta elokuun FODMAP-teemaan nähden: banaani pääsääntöisesti sopii FODMAP-ruokavaliota noudattavalle. Leivotaan siis ihanan mehevää ja helppotekoista banaanileipää!

(Mitä olikaan FODMAP? Kurkkaa edellinen kirjoitukseni)

Banaanileipä on yleensä maltillisen makea ja leipävuokaan tehtävä mehevä leivonnainen. Leiväksi kutsuminen on ehkä enemmänkin muotoon liittyvä seikka sekä ennen kaikkea tekosyy nauttia viipaleet vielä kivojen täytteiden – esimerkiksi maapähkinävoin – kera ;)

Tämä banaanileipä sisältää reilusti makeaa banaania paitsi maun vuoksi, myös siksi, että korvasin sillä reseptissä kananmunat. Resepti soveltuu siis myös vegaaneille. Puolikas banaani soseutettuna vastaa likimain yhtä kananmunaa, tämän olen oppinut Ruokakonttuurin Wilhelmiinalta.

Runsaan banaanimäärän vuoksi sokeria ei välttämättä tarvitse lisätä ollenkaan. Osa käyttämistäni banaaneista ei kuitenkaan ollut vielä ruskeapilkkuisen kypsiä, joten puoli desiä sokeria toi tähän leipään juuri sopivan määrän lisämakeutta. Banaani tekee taikinasta myös raskaan, joten kohoamisvaraa ei tarvitse jättää vuokaan paria senttiä enempää.

Ja vielä yksi huomio: Surkeassa hajamielisuudessäni ripottelin leivän pinnalle cashew-pähkinöitä, vaikka ne sisältävät runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja. Herkkävatsaisen kannattaakin käyttää niiden sijasta esimerkiksi maa-, pekaani- tai saksanpähkinöitä.

FODMAP-ihminen: cashew-pähkinät eivät välttämättä sovellu sinulle, voit korvata ne vaikkapa  maa- tai saksanpähkinöillä :)

Tiikeribanaanieipä (n. 8 palaa leipävuoassa)

5 banaania
0,5 dl rypsiöljyä
(0,5 dl sokeria)
1 dl kauramaitoa
3 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
0,5 tl kardemummaa
0,25 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
3 dl kaurajauhoa (tee sauvasekoittimella tai blenderillä kaurahiutaleista)
0,75-1 dl perunajauhoa
2,5 rkl sokeritonta tummaa kaakaojauhetta

Koristeluun:
puolikas banaani 
rouhittuja maa-, saksan- tai pekaanipähkinöitä (herkkävatsaiselle eivät välttämättä sovellu cashew't ja pistaasit)

Soseuta banaanit monitoimikoneen leikkuriterällä tai sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon rypsiöljy, (sokeri) ja kauramaito. Sekoita kuivat aineet (paitsi kaakaojauhe) keskenään ja lisää nesteeseen sekoittaen. Jaa taikina kahteen kulhoon ja sihtaa ja sekoita toiseen niistä kaakaojauhe. Kaada leipävuokaan noin puolet vaaleasta taikinasta. Lusikoi sen päälle kaakaotaikina ja peitä jälleen vaalealla taikinalla. Jätä kohoamisvaraa pari senttiä. Tee haarukalla ylösalaisia vetoja taikinan läpi, jotta kerrokset hieman sekoittuvat luoden tiikerikakun kuvion. Leikkaa puolikas banaani pystysuunnassa neljään siivuun ja asettele ne taikinan päälle samoin kuin rouhitut pähkinät. Paista 180-asteisen uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä puolisen tuntia vuoassaan ja tarjoile lämpinämä esimerkiksi kaurajäätelön tai maapähkinävoin kera :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti