tiistai 9. elokuuta 2016

Mocktail omppusiirapista


Parhaimmat kokit ovat kai heitä, jotka ottavat tuikitavallisen raaka-aineen, tekevät taikojaan ja tuovat eteesi jotakin täysin uutta ja jännittävää. He pistävät luovuutensa peliin ja kunnioittavat raaka-ainetta – ja he yleensä myös hyödyntävät siitä kaiken.

Telkkarista olen tämän oppinut, en suinkaan lukeudu parhaimpiin kokkeihin. Huomasin kuitenkin, että esimerkiksi Netflixin loistavassa Chef's table -dokkarisarjassa esiintyneitä kokkeja yhdisti juurikin rakkaus ja kunnioitus raaka-ainetta kohtaan. Dokumentteihin haastatellut kokit luotsaavat maailman parhaita ravintoloita, ja he kaikki puhuivat ruoasta lähes herkistävän kauniisti ja oivaltavasti. Ja se, minkä sinä hukkaat, on heidän aarteensa: he uuttavat kuoresta maun ja keittävät luista liemen.


Ihastelusta ja jaarittelusta sitten siihen simppeliin ja hyvään raaka-aineeseen: omenaan. Kerroin taannoin ostaneeni Tukholmasta Lotta Kühlhornin Fruckt o grönt -keittokirjan. Tämä kuvitukseltaan varsin suloinen opus sisältää sekin yksinkertaisuudessaan kauniita, raaka-ainetta kunnioittavia reseptejä. Viikonloppuna pääsinkin testaamaan Lotan omenasiirappireseptiä, kun äitini toi kylään tullessaan juuri ja juuri omenasoseen keittoon sopivan kypsiä omenoita pihapuustaan. 

Sivutuotteena soseen keitosta jäi tietysti kasa kuoria, joista syntyi Lotan reseptiä mukaillen mitä herkullisin omenasiirappi. Tuntuikin siltä kuin olisin päässyt osaksi salaseuraa; osaksi heitä, jotka tietävät omenankuorien olevan puhdasta kultaa. Toki tiedetään, että useimmiten maku on voimakkaimmillaan kuoressa, ja sitruunankuorta sekä taannoin raparperinkuorta olen keittiössäni käyttänytkin. Omenankuoret sen sijaan olen aina siivonnut biojätteeseen. 

Voi olla, että olen viimeinen omenankuorien herkullisesta hyötykäytöstä kuuleva myöhäisherännäinen. Silloin viisaita olette te, jotka olette sekoittaneet herkkumocktailinne tai -cocktailinne omatekoisesta omppusiirapista jo pidemmän aikaa ;) 


Omppusiirappi (muokattu Lotta Kühlhornin reseptistä pienin muutoksin)
3,5–4 dl omenankuoria
3 dl fariinisokeria (muukin tumma ja toffeinen sokeri käy)
3 dl vettä
1 kanelitanko
noin peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä viipaleina

Lämmitä ja kiehauta ainekset kattilassa. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Säilö lämmin liemi kuumalla vedellä huuhdeltuun tiiviiseen pulloon tai purkkiin.

Lotta neuvoo lisäämään siirappia esimerkiksi pannukakkujen päälle tai teen sekaan, mutta itse halusin sekoittaa siitä koko porukalle mocktailit, eli alkoholittomat cocktailit. Juomat tein suoraan laseihin ja mitat ovat suuntaa-antavia, sillä en omista kunnon cocktail-välineitä.

Omppumocktail (ohje yhdelle)
5 cl omenasiirappia (tai oman maun mukaan)
1 cl sitruunanmehua
1/2 tl raastettua sitruunan kuorta
1/2 tl inkivääriä raastettuna/hakattuna
n. 6 cl Indian Tonicia 
paljon jäitä
koristeluun sitruunan kuorta


Mittaa jääkaapissa jäähdytettyyn lasiin omenasiirappi ja sitruunanmehu. Sulje sitruunankuori- ja inkivääriraaste teesihtiin ja upota sihti lasiin antamaan makua. Murskaa jäät tehokkaan monitoimikoneen leikkuriterällä ja täytä lasi jäillä. Kaada päälle tonic ja sekoita juoma teesihdillä. Koristeeksi voit vuolla palan sitruunan tai omenan kuorta. Omenan kuori tummuu, joten se kannattaa kastaa sitruunamehuun ennen koristelua.


Millaistakohan siirappia nektariinin tai persikan kuoresta saisi aikaiseksi? Entä miten toimisi persimon?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti