sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Paukun testikakku vol 1

Huhhuh, kolmas kakkupäivitys kuukauden sisään. Johan on kahviteltu! Kesällä leivonnan kanssa saattaa hieman innostua etenkin, kun kotimaiset marjat kypsyvät. Kyse voi tietysti olla myös siitä, mikä on lähipiirilleni käynyt jo tutuksi – rakastan heitä ruoalla. Viikolla kokkailen kasvispainotteista perushyvää ja terveellistä arkiruokaa, mutta viikonloppuisin haluan yllättää, hemmotella ja raottaa hieman myös sokeripussin suuta.

Tänä viikonloppuna tein vegaanisen suklaamoussekakun. Syy löytyy otsikosta: hyvä ystäväni Pauliina (Paukku) valmistuu pian, ja ilokseni saan olla mukana syksyisten juhlien järjestelyissä. Erityisesti ilahduin, kun Pauliina pyysi minua leipomaan juhliin kakut. Oman mukavan haasteensa tähän tuo se, että juhlimaan on tulossa myös muutama vegaanivieras.

Vegaaninen leivonta on itselleni suhteellisen uutta aluetta, joten halusin jo kesällä hyvissä ajoin alkaa tutkailemaan sen saloja. Niinpä leivoin Pauliinalle ensimmäisen testikakun, Kinuskikissan suklaamoussekakun, johon sain vinkin vegaanisiin resepteihin enemmän perehtyneiltä työkavereiltani.

Resepti on siis lainattu Kinuskikissalta pienin muutoksin: Digestive-kekseistä käytin maukkaampaa ja rouheampaa täysjyväversiota, mansikoita lisäsin myös kakun reunoille ja sokerin määrää säädin hieman vähäisemmäksi, kun kakussa käytetty kauravispi oli jo itsessään niin makeaa. Kakun raaka-aineisiin ei lukeudu eläinperäisiä tuotteita, mutta esimerkiksi käyttämissäni Digestive-kekseissä ilmoitetaan mahdollisista maitojäämistä. Tällaisen hyväksymisessä lienee vegaanikohtaisia eroja, mutta ainakin vegaanisia tuotteita kartoittava sivusto vegaanituotteet.net on hyväksynyt nämä vegaanisten keksien luetteloonsa.

Kauravispiä käyttäessä jähmeää koostumusta ei kannata säikähtää: kauravispi on jähmeää tököttiä tarkoituksella, koostumus ei siis kerro pilaantumisesta. Vegaaniseksi tarkoitetusta kauravispistä saadaan napakka vaahto siihen lisätyn tyydyttyneen kasvirasvan, yleensä palmuöljyn, avulla. Jokapäiväiseen käyttöön soveltuvasta "terveystuotteesta" ei tietenkään puhuta kauravispin niin kuin ei tavallisenkaan vispikerman kohdalla, ja palmuöljyssä on myös eettiset ongelmansa. Vastuullisenkin palmuöljyn tapauksessa kannattaa huomata, että on vastuullista ja sitten vielä vastuullisempaa öljyä. Vastuullisuuden alimmalle tasolle pääsee huomattavasti helpommin kuin ylimmälle. Lisää aiheesta voi lukea esimerkiksi WWF:n vuonna 2013 julkaisemasta raportista (pdf sivun lopussa).

Vaikka palmuöljypitoisten elintarvikkeiden suurkuluttaja en olekaan, toivon ihan periaatteesta, että kuluttajien lisääntyvän tietoisuuden myötä myös entistä suurempi osa elintarvikevalmistajista siirtyy käyttämään palmuöljyn vastuullisinta versiota: vastuulliselle tilalle asti jäljitettävissä olevaa öljyä. Tietysti palmuöljyn korvaaminen muilla rasvoilla voi vaihtokaupasta riippuen olla hyvä juttu, mutta rakenteeltaan jähmeissä tai vaahdotettavissa elintarvikkeissa, kuten esimerkiksi kaura- ja soijavispeissä, jotakin "tönkköä" arvatenkin tarvitaan. Eipä näistä ainakaan terveyden kannalta tarvitse huolta kantaa, jos nyt satunnaisen juhlakakun leipoo tällöin ja toisen tuolloin.

Entäs se maku? Kakku oli suklaamoussen ystävän unelma! Tuhti ja suussasulava. Mutta Pauliinan juhliin visioin vielä jotakin syksyisempää vaihtoehtoa, esimerkiksi makean kinuskin ja happaman puolukan taivaallinen liitto voisi miellyttää useampia kuin tuhti suklaa.


Suklaamoussekakku (Kinuskikissan reseptiä soveltaen)

Pohja:
200 g maidottomia Digestive-keksejä (ks. lista)
75 g maidotonta margariinia (ks. lista)

Täyte:
6 dl (kylmää) kauravispiä (myös soijavispi käy)
1 1/2 tl vaniljasokeria
350 g maidotonta tummaa suklaata (väh. 70 % kaakaota, ks. lista)

Koristelu:
Mansikoita, maidotonta suklaata ja pähkinöitä

Sulata margariini liedellä miedolla lämmöllä. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita margariinisula niiden joukkoon. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Itse vielä varoiksi sipaisin vuoan reunoihin seitinohuen kerroksen margariinia, jotta kakku irtoaisi kauniisti. Painele keksiseos vuoan pohjalle.

Vaahdota kylmä kauravispi, lisää vaniljasokeri. Sulata suklaa mikrossa alhaisella teholla ja sekoita se vähitellen kauravispivaahtoon. 

Poista mansikoista karat, ja halkaise muutamia. Painele puolikkaat napakasti vuoan reunaan kiinni siten, että ne reunustavat koko kakun. Kaada täyte vuokaan ja painele lastalla hellästi keskeltä reunoille, jotta mansikoiden välit tiivistyvät täytteellä. Anna kakun hyytyä vuoassaan mielellään seuraavaan päivään, vähintään useita tunteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti