maanantai 6. kesäkuuta 2016

Kirsikkana (mustapapu)kakun päällä


Lauantaina suuntasimme ystäviemme Jennin ja Aleksin luokse syömään ja iltaa istumaan, ja lupauksia jälkiruokapuolen hoitamisesta oli tehty. Halusin tehdä kunnon kakun rustiikilla fiiliksellä – jotakin ystäviemme vastikään ostamaan rintamamiestaloon sopivaa. Päätös ei ollut vaikea, kun herkullisen punainen kirsikkarasioiden pino varasti kauppareissulla sydämenlyönnin tai kaksi.


Jennin ja Aleksin 70-vuotias talo on varmasti nähnyt kaikenlaisia asukkaita sodista toipuvista ja jälleenrakentajista aina kasarin vaurastujiin ja laman lapsiin. Nyt talo elelee eläkepäiviään sisältä ja ulkoa kunnostettuna, ja on saanut mitä parhaimmat ja innokkaimmat hoivaajat asukeikseen.

Kakkujakin vanhassa talossa on varmasti leikattu monia. Lauantaina kauniiseen, valoisaan keittiöön kannettiin kakku, jossa yhdistyivät kostea mustapapupohja, tumma suklaa, hieman hapan rahkatäyte sekä makeat, rommilla ja sokerilla hillotut kirsikat. Tuloksena oli melkoisen mukava makuyhdistelmä sekä loputonta, ylitsepursuavaa fiilistelyä, jonka Jenni taitavana valokuvaajana ikuisti näihin kauniisiin kuviin.

Hillotut kirsikat kakun väliin
n. 300–350 g kokonaisia kirsikoita
1/3 dl vettä
n. 1 dl hillo-marmeladisokeria
1 1/2 rkl tummaa rommia
1 vaniljatangon siemenet
1 tl sitruunanmehua

Huuhtele ja halkaise kirsikat, poista kivet. Kippaa kirsikat kattilaan yhdessä muiden ainesten kanssa, purista joukkoon hieman sitruunanmehua ja kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 min välillä sekoitellen. Kuori vaahto lusikalla ja kaada hillo kuumalla vedellä pestyihin lasipurkkeihin. Sulje purkit ja anna jäähtyä. Hillo jää tällä reseptillä hieman löysäksi ja on parhaimmillaan muhittuaan yön yli jääkaapissa.

Mustapapukakku (10–12:lle)
1 dl kaurajauhoa (pyöräytä esim. monitoimikoneessa kaurahiutaleista)
3 rkl tummaa sokeritonta kaakaojauhetta
1,5 rkl perunajauhoa
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
2 x 285 g käyttövalmiita mustapapuja (eli kaksi pientä tetraa)
4 munaa
4 rkl juomaksi keitettyä espressokahvia

Täyte
hillottuja kirsikoita
tuoreita kirsikoita
200 g rahkaa
2 dl kuohukermaa
1 vaniljatangon siemenet
1 tl vaniljasokeria
80 g tummaa suklaata

Sekoita kuivat aineet sokereineen ja suoloineen. Huuhdo ja valuta pavut lävikössä. Kaada monitoimikoneeseen ja aja tasaiseksi, juoksevaksi massaksi. Lisää munat ja kahvi sekä kuivat aineet vispilällä vatkaten.

Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun ja voideltuun vuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 35–40 minuuttia. Kakku on sopiva täytekakkutarkoitukseen, kun kakun keskelle painettuun puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Oman kakkuni paistoin 21-senttisessä irtopohjavuoassa, mutta pienempää vuokaa käyttämällä saat korkeamman kakun ja enemmän kerroksia. Huomaa, että tällöin paistoaikaakin tarvitaan hieman enemmän. 


Halkaise jäähtynyt kakku sen paksuuden mukaan ainakin kahteen kerrokseen. Pidä veitsi suorassa ja sahaa – vältä liikaa painamista ja vetämistä, niin vältyt repeämiltä ja isoilta irtonaisilta paakuilta. Siirrä jäähtyneistä puolikkaista alimmainen tarjoiluastialle. Levitä pohjalle hillottuja kirsikoita, niiden lientä ja tuoreita kirsikanpalasia. Vaahdota kuohukerma, kääntele sen joukkoon rahka ja mausta vaniljalla sekä vaniljasokerilla. Levitä puolet rahkatäytteestä kirsikoiden päälle. Rouhi tumma suklaa ja levitä siitä puolet rahkatäytteen päälle.

Nosta toinen kakkulevy varovasti täytetyn pohjalevyn päälle. Levitä päällimmäiseksi loput rahkatäytteestä, asettele koristeeksi kokonaisia kirsikoita ja ripottele päälle loppu suklaarouhe ja hillottujen kirsikoiden liemi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti