lauantai 23. huhtikuuta 2016

Mustaherukka-PB&J


Jos blogin kirjoittaminen tuntui vielä hiljattain kaukaiselta asialta, vielä vähemmän olisin uskonut kirjoittavani ensimmäisen postaukseni peanut butter & jelly - eli maapähkinävoileivästä. En ymmärtänyt PB&J:n viehätysvoimaa lainkaan, sillä hillo paahtoleipien välissä tuntui suomalaisesta kummalliselta.

Never say never. Alkuvuodesta maistoin kyseistä jenkkiklassikkoa sen autenttisimmassa ympäristössä, New Yorkissa, ja jouduin nielaisemaan ennakkoluuloni: yhdistelmä oli hauska ja mielenkiintoinen! Sinänsä mauttomien mutta rapeiden vehnäpaahtissiivujen välissä maapähkinävoin suolaisuus ja hillon makeus tasapainottivat toisiaan ja muodostivat yllättävän hyvän liiton.

Kotiin palattuani halusin tehdä PB&J:stä luksusversion suomalaisella twistillä. Matkalla maistamassani versiossa en juuri pitänyt ylimakeasta ja sokerisesta rypälehillosta. Omassa PB&J-leivässäni halusin käyttää jotakin raikkaampaa, enkä halunnut viedä kirpsakkuudelta terää sokerilla – rasvainen maapähkinävoi tekisi sen hellemmin.

Päädyin mustaherukkaan. Tämä pihapensaista pakkasiin ja mehumaijoihin noukittava tummankirpeä herkku on paitsi hienon makuinen, myös varsinainen kivennäisaine- ja vitamiinipommi. Se pesee esimerkiksi mustikan moninkertaisesti mm. kalsiumin, kaliumin ja magnesiumin sekä vitamiineista etenkin C-vitamiinin määrässä: jo 1 dl mustaherukkaa (n. 60 g) täyttää 75 mg:n C-vitamiinisuosituksen (Fineli). Mustikkakin on super, mutta mustaherukka jää arvostuksessa suotta sen varjoon!

Mustaherukasta tein raakahillon suomalaisilla pellavansiemenillä. Kerralla tehtävät hillomäärät kannattaa pitää kohtuullisina, sillä pakastemarjoista tehty raakahillo säilyy jääkaapissa vain muutamia päiviä.

Mustaherukkahillo pellavansiemenillä (2-3 dl)

200 g pakastemustaherukoita 
1-2 rkl vettä
n. 3 rkl pellavansiemeniä
(Maun mukaan hunajaa, sokeria tai makeutusainetta)

Sulata herukat edellisenä iltana nopeasti mikron sulatusteholla tai lämpimässä vesihauteessa. Näin vitamiinihävikki on pienempää kuin hitaassa sulatuksessa. Haluamastasi koostumuksesta riippuen voit painella marjoja hieman lusikalla tai vain kaataa ne kokonaisina nesteineen päivineen puhtaaseen, kuumalla vedellä huuhdeltuun lasipurkkiin.
Lisää pellavansiemenet marjojen joukkoon ja sekoita. Itse lisäsin pari ruokalusikallista vettä, jotta hillo saisi vähän lisävolyymia ja "pellavalimaa" syntyisi tarpeeksi. Anna turvota ja geeliytyä jääkaapissa yön yli.
Lopputulos oli hieman tavanomaista mansikkahilloa juoksevampi. Käytä chia-siemeniä tai lisää siementen määrää, jos haluat hillosta jämäkämpää. Älä vedä överiksi: pellavansiemeniä suositellaan nautittavan enintään 1-2 rkl päivässä, ja kuituun totuttelemiseksi käyttö kannattaa aloittaa pienillä määrillä.

Itse tehtyyn maapähkinävoihin ihastuin jo reilu vuosi sitten Lunni leipoo -blogia kirjoittavan Annamarian mahtavien ohjeiden myötä. Hyvin nälkää pitävä ja energiapitoinen herkku valmistuu  suolaamattomista maapähkinöistä (esim. Mauste-Sallinen). Näin suolamäärä pysyy omassa kontrollissa, eikä pähkinöissä ei ole turhaa palmuöljyä. Suolaisuutta ja omaa makuaan tuomaan kuorin maapähkinävoihin myös pari kourallista suolattuja (ei öljyttyjä) pistaasipähkinöitä (täysin ylimääräistä hommaa, korvautuu suolalla :D). 

Muista, että pähkinöiden paahtaminen on täyteläisen maun ja kullanruskean värin edellytys – Annamariakin neuvoo ostamaan pähkinät paahdettuina, jos et jaksa paahtaa niitä itse. Ennen kuin murskaat pähkinät voiksi, ota pieni määrä pähkinöitä sivuun rouhittavaksi ja leipien päälle ripoteltavaksi.

Maapähkinävoi (n. 2 dl )

n. 150 g kuorittuja, suolaamattomia maapähkinöitä
(50-70 g suolattuja pistaasipähkinöitä)
Ripaus jodioitua suolaa tarvittaessa

Tee maapähkinävoi edellisenä iltana jääkaappiin, jos pidät siitä viileänä. Paahda pähkinät kuivalla pannulla välillä sekoitellen. Kaada lämpimät pähkinät tehokkaan monitoimikoneen kulhoon ja anna leikkuriterän pyöriä kunnes koostumus on mieleisesi. Välillä kannattaa pitää taukoja ja tiputella sivuille nousevaa pähkinämassaa terän luo. Näin laitekin saa levätä. Ole kärsivällinen: kestää hetkisen, ennen kuin rakeinen pähkinämassa antaa periksi ja muuttuu pehmeäksi voiksi.

Vinkki! Valitse monitoimikoneen kipoista pienin, johon pähkinämäärä mahtuu. Tällä lailla pähkinät joutuvat oikeasti terän kanssa tekemisiin, eivätkä vain lentele ympäri kippoa.



Kun hillo ja maapähkinävoi ovat valmiita, pääset kokoamaan leivän. Voitele toinen paahdetuista täysjyväpaahtoleivistä maapähkinävoilla ja kasaa toiselle sopivasti herukkahilloa.



Ripota vielä pähkinärouhetta (tai esim. siemeniä) ja lisää pari viipaletta kypsää banaania makeutta tuomaan.



Käännä leivät vastakkain ja leikkaa varovasti kolmioiksi. Keitä kylkeen kunnon kahvi ja nauti!



PB&J-leipä toimii joko tuhtina viikonlopun herkkuaamupalana tai välipalana. Itse söin tällaisen late breakfast -tyyliin, eikä nälkä tullut ihan heti takaisin! Jos PB&J:stä haluaa vähemmän täyttävän version, koko komeuden voi vallan mainiosti kasata yhden leipäviipaleen päälle ja jättää kannen pois.

Kivaa viikonloppua!
Hannele

ps. Mitä tykkäsit ekasta postauksestani? Kommentoi 8)

11 kommenttia:

  1. Näyttää todella herkulliselle, nam! Ties vaikka tätä(kin) joskus saisin teillä maistella :P Kuvat on kauniita!

    Mustaherukoita lähti juuri smoothien sekaan, en tiennytkään että se pesee mustikan noinkin monessa kohdassa :)

    VastaaPoista
  2. Ps. tästä tulee ihan huikean hyvä blogi, hienoa kun aloitit! Pus <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! :) Ja ihan varmasti pääset koekaniiniksi aika moneen reseptiin :P puspus<3

      Poista
  3. Näyttääpä hyvältä, nam! Pitääkin ottaa asiakseni kokeilla maapähkinävoin tekemistä uudestaan. Joskus tein, mutta skippasin kokonaan tuon paahtamisen, eikä lopputulos ollut kovinkaan maittava. Mitä luulet, onkohan kuorittujen pähkinöiden käyttö tärkeää? Kaapissa olisi pussillinen kuorimattomia maapähkinöitä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, paahtaminen tuo kyllä makua. Ja hmm, hyvä kysymys! Ajatuksena olis kyllä hyvä, kun kuoret olis kuidun ym vuoksi kiva saada mukaan. Kuoret kyllä lähtevät irtoilemaan aika hyvin paahdettaessa (johonkin ruokaan paahdoin kuorellisia), mutta ehkä kuitenkin suojaavat rasvaisempaa sisustaa liikaa. En tiedä "öljystyykö" massa voimaiseksi yhtä hyvin kuorituista, mutta jos kokeilet, niin kerro mullekin millaista tuli! :)

      Poista
  4. Virkistävää lukea huolella ja ammattitaidolla kirjoitettua blogia! Hutaisten väännettyjen blogien maailmassa tällaiset harkitut ja kielitaitoisesti kirjoitetut postaukset ovat harvinaista herkkua. Lisäksi asiantuntemuksesi paistaa tekstistä selkeästi läpi. Lähdeviitteiden käyttö lisää vakuuttavuutta, siitä kymmenen pistettä ja papukaijamerkki!

    Sait juuri vakituisen lukijan, niin suuri ilo oli lukea hienosti hallittua blogitekstiä, missä kuvat vain tukevat asiaa eivätkä ole se pääasia. Jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
  5. Wau, aivan ihanaa palautetta Senni! :) Vastaavasti ihanaa lukea näin mahtavia kommentteja, kun on jonkin aikaa jännittänyt, josko aloittaisi blogin vaiko eikö. Kyllä tällä kannustuksella jatkan!

    VastaaPoista
  6. Ihan huikeeta Hannele! Luin tässä baari-illan tiimellyksessä tämän eka postauksen ja mielenkiinto pysyi yllä ympäristöstä huolimatta. Ihana resepti, kirjoitus ja sinä.

    VastaaPoista
  7. Ei vitsi Hantsu, niin ihanaa että alotit kirjoittelemaan blogia! Ruoka ja leipominen on niin ihania asioita että niistä on vaan pakko päästä kirjoittelemaan. Jään ehdottomasti lukemaan tätä sun ykkösfanina, tosi mielenkiintoisia faktoja ja tiukkaa tekstiä. :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Waau Amma, SINUN ykkösfaninasi olen otettu! 8) Tää on kyllä kivaa puuhaa, kuvaaminen myös.

      Poista